
Älypuhelinten käyttäjät saavat yhä vähemmän matkapuhelinviruksia kuin tietokoneen vastaavia. Virukset ovat kuitenkin alkaneet tartuttaa matkapuhelimia useammin viimeisen viiden vuoden aikana. Tietyt käyttäytymiset ja riskitekijät lisäävät tämän tapahtumisen todennäköisyyttä.
Älypuhelimen virus on yleisempi joissakin tilanteissa
Virukset, joita kutsutaan myös haittaohjelmiksi ja vakoiluohjelmiksi, voivat johtaa siihen, että joku muu ottaa laitteesi hallintaansa ja varastaa sinulta henkilökohtaisia tietoja tai rahaa. Rikolliset voivat esimerkiksi varastaa salasanoja ja seurata sijaintiasi ja toimintaasi haittaohjelmien avulla. Teknisesti ottaen matkapuhelimet ole viruksia vaan haittaohjelmia. Haittaohjelmat ovat yleistyneet muutaman viime vuoden aikana, koska useammat käyttäjät tekevät seuraavaa:
- Asenna sovelluksia ulkopuolisista virallisista kaupoista, kuten Google Playsta ja App Storesta
- Muokkaa tai jailbreakkaa puhelimia, jolloin puhelimet ovat alttiimpia haittaohjelmille
- Napsauta outoja ponnahdusikkunoita tai outoja linkkejä tekstiviesteissä, sähköposteissa ja sosiaalisen median viesteissä
- Puhelimen ja sovellusohjelmiston päivittäminen epäonnistuu, mikä tarkoittaa, että puhelimessa ja sovelluksissa ei ole uusimpia tietoturvakorjauksia
- Käytä suojaamattomia verkkosivustoja ja Wi-Fi-verkkoja (kuten julkisia verkkoja)
- Vanhentunut verkkoselain, erityisesti Android-laitteissa
- Älä tarkista sovelluksen käyttöoikeuksia ennen sovelluksen lataamista
Toisin sanoen älypuhelimen viruksen saaminen laitteellesi voi olla aika todennäköistä jossain vaiheessa, jos lataat sovelluksia hämäristä lähteistä tai jailbreakaat puhelimesi. Itse asiassa jailbreakaaminen on tärkein tapa, jolla virukset pääsevät suhteellisen turvallisiin iPhone-puhelimiin.
Apple varoittaa käyttäjiä näistä luvattomista muutoksista ja huomauttaa, että jailbreaking poistaa turvatoimenpiteet, jotka suojaavat laitettasi ja siinä olevia henkilökohtaisia tietoja. “Hakkerit voivat varastaa henkilökohtaisia tietojasi, vahingoittaa laitettasi, hyökätä verkkoosi tai levittää haittaohjelmia, vakoiluohjelmia tai viruksia”, Apple sanoo.
On syytä huomata, että virallisten liikkeiden sovellukset eivät aina ole 100-prosenttisesti turvallisia. Vuonna 2021 Joker Trojan ja Facestealer Trojan olivat läsnä Google Play -sovelluksissa. Joker Troijan tapa oli kirjata uhreille maksullisia tilauksia, kun taas Facestealer troijalainen nappaa Facebook-tilin tunnistetiedot. Tämän ohella Google Play -kaupassa silloin tällöin paljastuu malwarea, joten kannattaa lukea sovellusta ladattaessa arvostelut hyvin, ja kiinnittää huomiota, jos paljon 1-2 tähden arvosteluita.

Ei matkapuhelinvirus, mutta samantyylistä.
Jotkut huijaukset muistuttavat matkapuhelinviruksia. Ne näkyvät esimerkiksi sovelluksina virallisissa sovelluskaupoissa ja ovat hyvin samanlaisia kuin lailliset sovellukset. Niiden tarkoituksena on tarjota palveluita, joissa käyttäjät voivat hakea esimerkiksi valtion eri ohjelmiin. Käyttäjät ohjataan sivulle, joka pyytää heidän pankkitietojaan, muita tietoja ja maksua. Jotkut käyttäjät sitten lähettävät nämä tiedot, jolloin huijareilla on ne nyt.
Vinkkejä, jotka auttavat välttämään älypuhelinviruksen

Matkapuhelimet saavat todennäköisemmin haittaohjelmia, kun käyttäjät lataavat piraattisovelluksia tai sovelluksia epävirallisista lähteistä, eivät päivitä puhelimen käyttöjärjestelmää, napsauttavat epäilyttäviä linkkejä ja käyttävät suojaamattomia Wi-Fi-verkkoja ja URL-osoitteita. Nämä riskitekijät huomioon ottaen voit välttää haittaohjelmien ja vakoiluohjelmien pääsyn matkapuhelimeesi seuraavasti:
- Päivitä puhelin ja sovellukset usein. Ota automaattiset päivitykset käyttöön ja varmista, että selaimesi on uusin versio.
- Lataa sovelluksia vain valtuutetuista sovelluskaupoista ja tarkista sovellusten käyttöoikeudet.
- Käytä Google Play Protectia, joka tarkkailee Android-puhelinsovelluksia haittaohjelmien varalta.
- Vältä tekstiviesteissä, sähköpostiviesteissä, vastaajaviesteissä, sosiaalisessa mediassa ja muissa lähteissä olevien linkkien napsauttamista, ellet näe linkin johtavan lailliselle sivulle. Jos mahdollista, kirjoita URL-osoite itse. Jos esimerkiksi pankistasi näyttävä sähköposti saapuu postilaatikkoosi ja sanoo, että tilisi on lukittu, älä napsauta linkkiä, jonka pitäisi lähettää sinut pankkiin. Kirjoita sen sijaan manuaalisesti pankin URL-osoite verkkoselaimeen ja kirjaudu tilillesi sieltä.
- Käytä puhelimessasi VPN:ää virussuojauksen kanssa, varsinkin jos käytät usein julkisia Wi-Fi-verkkoja (sinun tulee tietysti välttää julkista Wi-Fiä, jos mahdollista).
- Harkitse iPhonen käyttöä, jos turvallisuus huolettaa, sillä ovat turvallisempia kuin Android-puhelimet. Tämä johtuu useista syistä, joista yksi on se, että rikolliset kohdistuvat Android-käyttäjiin, koska heitä on enemmän. Applen laitteet ovat suljettuja järjestelmiä, mikä tarkoittaa, että Apple ei julkaise lähdekoodiaan. Samaan aikaan monet älypuhelinvalmistajat käyttävät ja mukauttavat Android-laitteita.

Tietosi on fiksua salata siltä varalta, että matkapuhelinvirus löytää tiensä laitteellesi. Salaus käyttää avainta tietojesi suojaamiseen, mutta kuten useimmat asiat, se ei ole 100-prosenttisesti tehokas. Yritykset vaativat usein tietojen salausta työntekijöidensä laitteille.
Yrityksistä puhuttaessa on tärkeää, että ne kouluttavat työntekijöitä tietojenkalasteluhuijauksista ja niiden välttämisestä. Tällainen koulutus vähentää huomattavasti työntekijöiden napsauttamien epäilyttävien linkkien määrää ja matkapuhelinvirusten määrää, joita yrityksen on taisteltava.
Noudata muutamia ohjeita, jos matkapuhelimesi saa viruksen

Haittaohjelmatartunnan tai viruksen merkkejä ovat puhelinlaskujen nousu, ystävien saamat roskapostiviestit, tuntemattomat sovellukset laitteellesi, nopeasti tyhjenevä akku, ylikuumeneva puhelin, sovellukset kaatuvat usein ilman näkyvää syytä, toistuvat mainosohjelmien ponnahdusikkunat ja piikit datan käytössä.
Voit poistaa viruksen Android-puhelimesta tyhjentämällä välimuistin ja lataukset. Käynnistä puhelin uudelleen vikasietotilassa ja käy läpi asennetut sovellukset löytääksesi hämäriä sovelluksia, joita et muista lataavasi. (Siirry kohtaan Asetukset, Sovellukset ja ilmoitukset, Näytä kaikki sovellukset ja asennetut sovellukset.) Napsauta seuraavaksi Google Play Protect ja asenna virustorjuntasovellus. Viimeisenä keinona saatat joutua käyttämään viruksenpoistosovellusta tai palauttamaan puhelimen tehdasasetukset. Käytä tietojen varmuuskopiota ennen puhelimen käynnistymistä.
Voit päästä eroon matkapuhelinviruksesta Apple-puhelimesta tyhjentämällä selainhistoriasi ja selaimesi tiedot. Tämä johtuu siitä, että Applen “virus” on usein itse asiassa selaimesi käyttämä hakkeri. Muussa tapauksessa käynnistä puhelin uudelleen, päivitä iOS ja palauta puhelin aikaisempaan varmuuskopioon tai palauta tehdasasetukset.
Apple- ja Android-puhelimesi voivat olla erittäin turvallisia, kunhan ryhdyt asianmukaisiin toimiin matkapuhelinviruksen saamisen estämiseksi. Tutustu valikoimaamme puhelimia, lisävarusteita ja 20 parasta tuotetta tänään MyTrendyPhonessa.